MODERN INDIAN HISTORY- 21 TO 30

21. In which year, first census was conducted in India ?
[A]1884
[B]1872
[C]1881
[D]1856

Answer: 1872

22. Which among the following rulers of Afghanistan was a Reformer Ruler and known to have established diplomatic relations of Modern Afghanistan with many countries?
[A]Abdur Rahman
B]Amanullah Khan
[C]Habibullah Kalakani
[D]None of them

Answer: Amanullah Khan

23. In 1650 Gabriel Boughton, an employee of the Company obtained a license for trade in
………….
a) Bengal
b) Orissa
c) Mysore
d) Surat

Answer: Bengal

24. Martyrdom of Chandrashekhar Azad took place on which among the following dates?
[A]February 17, 1931
[B]February 11, 1931
[C]April 13, 1931
[D]August 14, 1931

Answer: February 17, 1931

25. . Who among the following was Amir of Afghanistan, when Durand line was demarcated?
[A]Dost Mohammad
[B]Akbar Khan
[C]Abdur Rahman
[D]Habibulah

Answer: Abdur Rahman

26. Year of the Battle of Plassey is ………….
a) 1557
b) 1657
c) 1757
d) 1857

Answer: 1757

27. In which of the following languages was the Ghadar Journal was first published ?
[A]Urdu
[B]English
[C]Pushtu
[D]Punjabi

Answer: Urdu

28. At which of the following places Dost Mohammad Khan was deported as a prisoner after the first Anglo Afghan War?
[A]Dehradun
[B]Bombay
[C]Calcutta
[D]Surat

Answer : Calcutta

29. Year of the Battle of Wandiwash is …………
a) 1560
b) 1660
c) 1760
d) 1860

Answer: 1760

30. “Springing Tiger: A Study of a Revolutionary” is a biographical work on __?
[A] Bhagat Singh
[B] Chandrashekhar Azad
[C] Subhas Chandra Bose
[D] Shyamji Krishna Verma

Answer: Subhas Chandra Bose

Leave a Reply