MODERN INDIAN HISTORY – 211 TO 220

211. The Grand Old Man of Indian politics was__?
[A] Bipin Chandra Pal
[B] Dadabhai Naoroji
[C] Surendra Nath Bannerjee
[D] Rasbehari Bose

Answer: Dadabhai Naoroji
Explanation:

212. Moderates and the Extremists in the Indian National Congress split in 1907 at __?
[A] Surat
[B] Calcutta
[C] Nagpur
[D] Madras

Answer: Surat

213. “The Bengalee” Newspaper was started by which among the following activists in 1879?
[A]Surendranath Banerjee
[B]Anandmohan Bose
[C]Nabagopal Mitra
[D]Rajnarayan Basu

Answer: Surendranath Banerjee

214. At which among the following places, Hindu Mela was started in 1867 by Nabagopal Mitra ?
[A]Calcutta
[B]Delhi
[C]Allahabad
[D]Varanasi

Answer: Calcutta

215. Who among the following played a dominant role in the famous Vaikom Satyagraha of 1924–25 ?
[A]T. K. Madhavan
[B]Muloor S.Padmanabha Panicker
[C]Balarama Varma
[D]K. Kelappan

Answer: K. Kelappan

216. During freedom struggle, who among the following led the Salt march in the Eastern Coast in Tiruchirappalli to the coastal village of Vedaranyam ?
[A]Sri Prakasa
[B]C. Rajagopalachari
[C]P. S. Kumaraswamy Raja
[D]None of these

Answer: C. Rajagopalachari

217. At which among the following places, All India Muslim League was established in 1906?
[A]Dhaka
[B]Naypyidaw
[C]Islamabad
[D]Muscat

Answer: Dhaka

218. During the independence movement, newspaper ‘Kesari’ was published by_:
[A]Subhash Chandra Bose
[B]Bal Gangadhar Tilak
[C]Mohammad Ali Jinnah
[D] Lala Lajpat Rai

Answer:Bal Gangadhar Tilak

Leave a Reply