MODERN INDIAN HISTORY – 221 TO 230

221. Who among the following was the first woman president to chair the Indian National Congress at Kanpur session of 1925 ?
[A]Sarojini Naidu
[B]Annie Beasant
[C]Nellie Sengupta
[D]Indira Gandi

Answer: Sarojini Naidu

222. Which among the following Charter Acts ended the commercial monopoly of East India Company in India ?
[A]Charter Acts of 1793
[B]Charter Acts of 1813
[C]Charter Acts of 1833
[D]Charter Acts of 1853

Answer: Charter Acts of 1813

223. The Special Calcutta Session, 1920, in which Mahatma Gandhi moved the Non cooperation resolution was presided by __?
[A] C. R. Das
[B] B. C. Pal
[C] Lala Lajpat Rai
[D] Motilal Nehru

Answer: Lala Lajpat Rai

224. The famous book “Ghulamgiri” was written by__:
[A] B. R. Ambedkar
[B] Narayan Guru
[C] Jyotiba Phule
[D] M. P. Pillai

Answer: Jyotiba Phule

225. Who among the following made the following statement?
“The only lesson required in India at present is to learn how to die and the only way to teach is by dying ourselves. Therefore, I die and glory in my martyrdom”
[A] Aurbindo Ghosh
[B] Khudiram Bose
[C] Chandra Shekhar Azad
[D] Madan Lal Dhingra

Answer: Madan Lal Dhingra

226. Basumati, the oldest Bengali Daily paper was edited by ___:
[A] Anand Mohan Bose
[B] Surya Sen
[C] Barinder Kumar Ghosh
[D] V. D. Savarkar

Answer: Barinder Kumar Ghosh

227. Curzon Wyllie, who was murdered by Madan Lal Dhingra in London, was___?
[A] Secretary of State for India
[B] Adviser to the Secretary of State of India
[C] Law Member
[D] Governor of Bengal

Answer: Adviser to the Secretary of State of India

228. Who was the only Indian prince who actively participated in the Revolutionary Movement within and outside India?
[A] Raja Aridaman Singh
[B] Raja Hari Singh
[C] Raja Kumar Singh
[D] Raja Mahendra Pratap

Answer: Raja Mahendra Pratap

229. During which among the following events, Bal Gangadhar Tilak was given the epithet of ‘Lokmanya’?
[A] Home Rule Movement
[B] Surat Split
[C] Swadeshi Movement
[D] His imprisonment in 1908

Answer: Home Rule Movement

230. The national anthem of India ‘Jana Gana Mana’ was first sung at __:
[A]Calcutta, 1911
[B]Calcutta, 1912
[C]Delhi, 1911
[D]Mumbai, 1912

Answer: Calcutta, 1911

Leave a Reply