MODERN INDIAN HISTORY – 231 TO 240

231. In which among the following countries, Battaglione Azad Hindoustan, a legion unit of Indian National Army (Azad Hind Fauj) was formed during the World War II ?
[A]Japan
[B]Germany
[C]Italy
[D]Singapore

Answer: Italy

232. Communal Awards to grant separate electorates to minority communities in India, including Muslims, Sikhs and Dalits was given by_:
[A]Ramsay MacDonald
[B]Winston Churchill
[C]Stanley Baldwin
[D]Austen Chamberlain

Answer: Ramsay MacDonald

233. Fatehchand (one of the traitors of Plassey) was bestowed with the title of Jagath Seth by __?
[A] Alivardi Khan
[B] Sirajuddaula
[C] Mir Zafar
[D] Muhammad Shah

Answer: Muhammad Shah

234. Who was the Nawab of Bengal when the incident of “Black Hole” took place ?
[A] Mir Zafar
[B] Mir Qasim
[C] Alivardi Khan
[D] Sirajuddaula

Answer: Sirajuddaula

235. With reference to Bahadur Shah Zafar, which among the following statements is not true?
[A] He was an emperor without empire
[B] He was a warrior without any war experience
[C] Hassan Askari was his spiritual guide
[D] He succeeded to the throne in 1845 A.D.

Answer: He succeeded to the throne in 1845 A.D.

236. Who of the following wrote the first Indian poetic work in English?
[A] Kashi Prasad Ghosh
[B] Ramchandra Vidyavagish
[C] Krishna Mohan Banerjee
[D] Hariharanand

Answer: Kashi Prasad Ghosh

237. The Portuguese built their first fortress in India at __?
[A] Cochin
[B] Goa
[C] Anjidiv
[D] Cannanore

Answer: Cochin

238. Which was the first State to be created on linguistic basis ?
[A] Madras
[B] Andhra Pradesh
[C] Andhra State
[D] Gujarat

Answer: Andhra State

239. The Bijauliya Movement is related to the agrarian struggle in the current state of __?
[A] Kerala
[B] Assam
[C] Rajasthan
[D] Orissa

Answer: Rajasthan

240. Who was the President of the “Flag Committee” ?
[A] B. R. Ambedkar
[B] J. B. Kriplani
[C] K. M. Munshi
[D] D. P. Khetan

Answer: J. B. Kriplani

Leave a Reply