MODERN INDIAN HISTORY – 241 TO 250

241. Which one of the following leaders was not a part of Non cooperation movement ?
[A] M. A. Ansari
[B] M. A. Zinnah
[C] Abul Kalam Azad
[D] Hakim Ajmal Khan

Answer: M. A. Zinnah

242. Who is considered the “Father of Muslim Renaissance in Bengal” in Bengal?
[A] Abdul Latif
[B] Mirza Ghulam Ahmed
[C] Muhammad Qasim
[D] Rashid Ahmed Gangohi

Answer: Abdul Latif

243. Who wrote ‘Indian War of Independence, 1857??
[A] R.C Majumdar
[B] V.D. Savarkar
[C] S.B. Chaudhary
[D] S.N. Sen

Answer: V.D. Savarkar

244. Dalhousie’s worst political blunder was ___?
[A] Annexation of Punjab
[B] Occupation of lower Burma
[C] Abolition of the ‘Doctrine of Lapse’
[D] Annexation of Oudh

Answer: Annexation of Oudh

245. The Congress is in reality a civil war without arms.
The above statement was made by ___?
[A] W. Wedderburn
[B] Sir Saiyid Ahmad Khan
[C] D.W. Bethune
[D] Lord Dufferin

Answer: Sir Saiyid Ahmad Khan

246. The Governor General of India at the time of foundation of Indian National Congress was __?
[A] Lord Chelmsford
[B] Lord Dalhousie
[C] Lord Dufferin
[D] None of these

Answer: Lord Dufferin

247. Who among the following founded Theosophical Society in USA?
[A] Dr. Annie Besant
[B] A. O. Hume
[C] Tilak and Gokhale
[D] Madam Blavatsky and Olcott

Answer: Madam Blavatsky and Olcott

248. The first President of the Indian Home Rule League (1916)was__?
[A] Joseph Bapista
[B] Annie Besant
[C] N.C. Kelkar
[D] B.G. Tilak

Answer: Joseph Bapista

249. The founder of Satya Shodhak Samaj was ___?
[A] Atmaram Pandurang
[B] Gopal Hari Deshmukh
[C] M. G. Ranade
[D] Jyotiba Phule

Answer: Jyotiba Phule

250. Who among the following is known as Father of Muslim Renaissance in Bengal?
[A] Syed Ahmad Khan
[B] Ameer Ali
[C] Nawab Abdul Latif Khan
[D] Nawab Samiullah Khan

Answer: Nawab Abdul Latif Khan

Leave a Reply