MODERN INDIAN HISTORY – 251 TO 260

251. Who among the following was not one of the founding fathers of the All India Muslim League ?
[A] Nawab Moshin-ul-Mulk
[B] Maulana Abul KalamAzad
[C] Aga Khan
[D] Nawab Salimullah of Dacca

Answer: Maulana Abul KalamAzad

252. Which was the only session of Indian National Congress, presided by Mahatma Gandhi?
[A] Allahabad
[B] Guwahati
[C] Belgaum
[D] Kakinada

Answer: Belgaum

253. The Hindu Mahasabha was organized for the first time in 1915 at ___:
[A] Haridwar
[B] Allahabad
[C] Varanasi
[D] None of the above

Answer: Haridwar

254. The “Quit India Resolution” was drafted by __?
[A] Sardar Vallabhbhai Patel
[B] Jawahar Lal Nehru
[C] Mahatma Gandhi
[D] Acharya Narendra Deo

Answer: Jawahar Lal Nehru

255.Who among the following is known as Mother of Indian Revolutionaries ?
[A] Annie Besant
[B] Sarojini Naidu
[C] Madam Cama
[D] Usha Mehta

Answer: Madam Cama

256. Which Bengali writer suggested the adoption of Hindi as India’s National Language?
[A] Bhudeva Mukherjee
[B] Dinbandhu Mitra
[C] Madhusudan Datta
[D] Kali Prasanna Sinha

Answer: Bhudeva Mukherjee

257. Who among the following had drafted the fundamental rights resolution at the Karachi Session, 1931 ?
[A] Jawaharlal Nehru
[B] Acharya Narendra Deo
[C] Subhash Chandra Bose
[D] Maulana Abul Kalam Azad

Answer: Jawaharlal Nehru

258. The name of the operation started by the British Government to arrest the leaders of Quit India Movement was__?
[A] Operation Reander Paste
[B] Operation Zero Hour
[C] Operation Thunderbolt
[D] Operation Blue Star

Answer: Operation Thunderbolt

259. During which among the following movements, Mahatma Gandhi remarked: “on bended knees I asked for bread and received stone instead” ?
[A] Khilafat Movement
[B] Non-Cooperation Movement
[C] Dandi March
[D] Quit India Movement

Answer: Dandi March

260. Which one of the following Bengali drama was directed against Polygamy ?
[A] Bhanumati Chittavikas
[B] Kulin Kulasarvasva
[C] Vidhva Vivaha
[D] Nava Natak

Answer: Kulin Kulasarvasva

Leave a Reply