MODERN INDIAN HISTORY – 261 TO 270

261. 100 years ago, the Hindustan Gadar Party was launched in which among the following cities in United States?
[A]Chicago
[B]San Francisco
[C]Oregon City
[D]New York

Answer: San Francisco

262. Which one of the following books is the official History of Revolt of 1857 published by publication division ,Ministry of Information and broadcasting ,Government of India?
[A] Eighteen Fifty Seven
[B] Theories of Indian Mutiny
[C] The Sepoy Mutiny and the Revolt of 1857
[D] None of the above

Answer: Eighteen Fifty Seven

263. In which year English was made the medium of instruction in India ?
[A] 1844 A.D.
[B] 1835 A.D.
[C] 1833 A.D.
[D] 1813 A.D.

Answer: 1835 A.D.

264. The most fervent supporter of Gandhi’s proposal for an all-out campaign of civil disobedience during Quit India Movement was ?
[A] Ram Manohar Lohia
[B] Sardar Vallabhbhai Patel
[C] Subhash Chandra Bose
[D] Jai Prakash Narayan

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

265. The biographical memoir of A. O. Hume was written by __?
[A] W. Wederbirn
[B] Lord Dufferin
[C] J. Charles
[D] None of the above

Answer: W. Wederbirn

266. The Two Nation Theory was propounded in which session of the Muslim League?
[A] Lahore Session, 1940
[B] Bombay Session, 1915
[C] Delhi Session, 1918
[D] Calcutta Session, 1917

Answer: Lahore Session, 1940

267. The Treaty of Alinagar was signed in ___?
[A] February 1756
[B] September 1756
[C] February 1757
[D] April 1757

Answer: February 1757

268. During the company rule, the Hindu Widows Remarriage Act was drafted by__ ?
[A] Lord Canning
[B] Lord Dalhousie
[C] Lord Hardinge
[D] None of the above

Answer: Lord Dalhousie

269. The statement “Like summer gale revolt of Meerut was unprecedented and short-lived” was made by __?
[A] S. N. Sen
[B] R. C. Majumdar
[C] S. B. Chaudhuri
[D] V. D. Savarkar

Answer: S. N. Sen

270. The First President of Muslim League was __?
[A] Nawab Viqar-ul-Mulk Mustaq Hussain
[B] Mian Abdul Aziz
[C] Hidayat Hussain Khan
[D] Mohammad Ali Jinnah

Answer: Nawab Viqar-ul-Mulk Mustaq Hussain

Leave a Reply