MODERN INDIAN HISTORY- 41 TO 50

41. The annulment of Partition of Bengal was done by __?
[A] Lord Curzon
[B] Lord Minto
[C] Lord Hardinge
[D] Lord Chelmsford

Answer: Lord Hardinge

42. In November 1781, Sir Eyre Coote defeated …………….. at Porto Nova.
a) Hyder Ali
b) Marthanda Verma
c) British
d) Tipu Sultan

Answer: Hyder Ali

43. Which among the following regions was most affected by the Revolution of 1857 ?
[A] Punjab
[B] Maharashtra
[C] Avadh
[D] Madras

Answer: Avadh

44. Mahalwari System of Revenue Settlement was introduced in which of the following?
[A] Bengal
[B] Bombay
[C] Madras
[D] North Western Provinces

Answer: North Western Provinces

45. What is the correct chronological order of setting up of the following Commissions ?
1. Macdonell Commission
2. First Industrial Commission
3. First Fiscal Commission
Select the correct answer from the code given below.
[A] 1, 2, 3
[B] 2, 3, 1
[C] 2, 1, 3
[D] 1, 3, 2

Answer: 1, 2, 3

46. On which among the following dates, Jallianwala Bagh Massacre took place ?
[A]April 16,1919
[B]April 13,1919
[C]April 3,1919
[D]April 14,1919

Answer: April 13,1919

47. Who among the following resigned from the membership of the Viceroy’s Executive Council as a protest against Jallianwala Bagh Massacre ?
[A]C. P. Ramaswami Iyer
[B]Muhammad Ali Jinnah
[C]B. N. Sarma
[D]Shankaran Nair

Answer: Shankaran Nair

48. Which among the following was the first registered Trade Union of India ?
[A]Hindu Mazdoor Sabha
[B]Bhartiya Mazdoor Sangh
[C]Madras Labour Union
[D]United Trade Union Congress

Answer: Madras Labour Union

49. Who among the following founded the Madras Labour Union?
[A]Subodh Banerjee
[B]B.P. Wadia.
[C]Lala Lajpat Rai
[D]Bharat Bhushan Pandey

Answer: B.P. Wadia along with V. Kalyanasundaram Mudaliar

50. The Treaty of Mangalore was in the year ……………….
a)1484
b) 1584
c) 1684
d) 1784

Answer: 1784

Leave a Reply