MODERN INDIAN HISTORY- 51 TO 60

51. Who among the following presided over the Surat Session of Indian National Congress in 1907?
[A]Dadabhai Naoroji
[B]Gopal krishna Gokhale
[C]Pandit Madan Mohan Malaviya
[D]Ras Bihari Ghosh

Answer: Ras Bihari Ghosh

52. Who among the following introduced the Vernacular Press Act ?
[A]Sir Ashley Eden
[B]Alexander John Arbuthnot
[C]Lord Lytton
[D]Lord Stanley

Answer: Lord Lytton

53. Who among the following started Ganapati Festival in 1893 and thereby gave it national character?
[A]Ganesh Damodar Savarkar
[B]Nana Patil
[C]Lok manya Tilak
[D]Vinoba Bhave

Answer: Lok manya Tilak

54. Which among the following observed the Direct Action Day on August 16, 1946 ?
[A]Muslim League
[B]Christian League
[C]Sikh League
[D]Hindu League

Answer: Muslim League

55. Who among the following was nominated as first Satyagrahi by Mahatma Gandhi for the Individual Satyagarha of 1940 ?
[A]Vinoba Bhave
[B]Jawarharlal Nehru
[C]Lal Bahadur Shastri
[D]S. Satyamurti

Answer: Vinoba Bhave

56. The Lucknow session of Indian National Congress that took place in 1916 was presided by__:
[A]Rashbihari Ghosh
[B]Ambika Charan Majumdar
[C]Bhupendra Nath Bose
[D]None of these

Answer: Ambika Charan Majumdar

57. The British East India Company ceased to be a trading Company via which among the following legislation?
[A] Pitts India Act of 1784
[B] Charter Act of 1833
[C] Charter Act of 1813
[D] Government of India Act 1858

Answer: Charter Act of 1833

58. Which one of the following native states was NOT annexed by the British on the basis of the Doctrine of Lapse ?
[A] Satara
[B] Punjab
[C] Jhansi
[D] Karauli

Answer: Punjab

59. Seringapatnam was the capital of ……………..
a) Pazhassi Raja
b) Tipu Sultan
c) Kurumbranad Raja
d) Srimoolam Tirunal

Answer: Tipu Sultan

60. The fourth …………………..War was of short duration and decisive and ended with Tipu’s
death on May 4, 1799.
a) Anglo-Mysore
b) French- Mysore War
c) Maratha -Mysore war
d) Nyzam-Mysore War

Answer: Anglo-Mysore

Leave a Reply