MODERN INDIAN HISTORY- 61 TO 70

61. The Treaty of Surat was in the year ……………
a) 1475
b) 1575
c) 1675
d) 1775

Answer: 1775

62. Treaty of Rajpurghat” was signed on December 25, 1805 between Holkar and ……………
a) French
b) British
c) Portuguese
d) Dutch

Answer: British

63. The Company was granted an English Royal Charter, under the name Governor and Company
of Merchants of London Trading into the East Indies, by …………………. on
31 December 1600.
a) Elizabeth I
b) Elizabeth II
c) Henry VII
d) Henry VIII

Answer: Elizabeth I

64. Under the Government of India ……………, the British Crown assumed direct administration
of India in the new British Raj.
a) Act of 1658
b) Act of 1758
c) Act of 1858
d) Act of 1947

Answer:Act of 1858

65. Defeat of the Spanish Armada in ………….
a)1256
b) 1288
c) 1588
d) 1688

Answer: 1588

66. The English East Company achieved a major victory over the Portuguese in the Battle of
…………………. in 1612.
a) Buxar
b) Plassey
c) Swally
d) Trafalgar

Answer:Swally

67. The Seven Years’ War (1756–1763) resulted in the defeat of the…………. forces.
a) American
b) British
c) French
d) Russian

Answer: French

68.Robert Clive, the Governor General of the ……………….
a) Dutch
b) French
c) British
d) Portuguese

Answer: British

69.Joseph François Dupleix was the commander of the ……………. forces in India.
a) French
b) British
c) American
d) Dutch

Answer: French

Leave a Reply