MODERN INDIAN HISTORY- 71 TO 80

71. Who defeated the Spanish Armada?
a)Elizebeth I
b) Elizebeth II
c) Henry VIII
d) James I

Answer: Elizebeth I

72. The First Opium War started……………
a) 1729
b) 1736
c) 1839
d) 1939

Answer: 1839

73. Indian Mutiny began in …………
a) 1557
b) 1657
c) 1857
d) 1957

Answer: 1857

74. The Company lost all its administrative powers……………
a) By the Government of India Act of 1658
b) By the Government of India Act of 1758
c) By the Government of India Act of 1858
d) By the Government of India Act of 1958

Answer: By the Government of India Act of 1858

75. Who set up the dual system of administration in Bengal?
a) Robert Clive
b)Lord Wellesley
c)Dupleix
d)Lord Macaulay

Answer: Robert Clive

76. …………………….Permanent settlement was made in Bengal in the sphere of revenue
administration.
a) William Pitt
b) Hastings
c) William Bentic
d) Lord Cornwallis

Answer: Lord Cornwallis

77. The Permanent Settlement was enforced on………………….
a) 1693
b)1793
c)1893
d) 1933

Answer: 1793

78. Subsidiary Alliance was introduced by ………………
a) Lord Wellesley
b) Sir John Shore
c) Robert Clive
d) Lord Dalhousie

Answer: Sir John Shore

79. Fakir-Sannyasi Resistance against the East India Company dominance in ……………
a) Gujarat
b) Kerala
c) Karnataka
d) Bengal

Answer: Gujarat

80. ………………………., a judge of the Supreme Court founded the Asiatic society of Bengal in
1784 A.D.
a) Sir William Jones
b) Warren Hastings
c) Raja Ram Mohan Roy
d) Lord Macaulay

Answer: Sir William Jones

Leave a Reply