MODERN INDIAN HISTORY- 81 TO 90

81. Charles Wood’s Despatch…………………
a) 1554 A.D
b) 1684
c) 1784
d) 1854

Answer: 1854

82. The Hindu Widows’ Remarriage Act ………………
a) 1856
b) 1858
c) 1865
d) 1946

Answer: 1856

83. The policy of Doctrine of lapse was introduced by ………………
a) Lord Wellesley
b) Lord William Bentinck
c) Lord Macaulay
d) Lord Dalhousie

Answer:Lord Dalhousie

84. The ‘Sepoy Mutiny’ was in the year …………
a) 1657
b) 1757
c) 1765
d) 1857

Answer: 1857

85. The Indian National Congress was formed …………
a) 1885
b) 1887
c) 1888
d) 1895

Answer: 1885

86. The Vernacular Press Act was passed in ……………
a) 1878
b) 1881
c) 1888
d) 1898

Answer: 1878

87. The Vernacular Press Act was repealed by ……………
a) Lord Ripon
b) Lord Lytton
c) Lord William Bentic
d) Gladstone

Answer: Lord Ripon

88. Who made remarkable contribution to the development of Local government?
a) Lord Ripon
b) Gladstone
c) W.W Hunter
d) Hastings

Answer: Lord Ripon

89. The land was owned by temples Known as …………………
a) Dewaswam
b) Brahmaswam
c) Cherikkal
d) Kanam

Answer: Dewaswam

90. Tipu was defeated in the …………… Anglo-Maratha war by the British.
a) First
b) Second
c) third
d) Fourth

Answer: third

Leave a Reply