MODERN INDIAN HISTORY- 91 TO 100

91. According to the terms of the treaty of Srirangapattanam, ………..was ceded to the British.
a) Malabar
b) Cochi
c) Travancore
d) Mysore

Answer: Malabar

92. Throughout the 19th century intermittent uprisings occurred in Malabar, especially in the
………….and Valluvanad taluks.Twenty two such riots were reported from different parts of
Malabar.
a) Ernad
b) Cochi
c) Travancore
d) Kannur

Answer: Ernad

93. MSP means means ………………
a) Malabar Special Police
b) Mysore special police
c) Madras special police
d) Mappila Special Police

Answer: Malabar Special Police

94. The violent Mappilas stormed the bunglow of the District Magistrate ……….and murdered him
in 1855.
a) H.V. Connolly
b) William Logan
c) Lord Ripond
d) Gladstone

Answer: H.V. Connolly

95. As the unrest continued unabatedly, the Madras government appointed ………, the collector of
Malabar as special commissioner to enquire into the causes of the uprisings and recommend
remedial measures.
a) Connolly
b) William Logan
c) S.N. Banerjee
d) Gokahale

Answer:William Logan

96. The culmination of the series of the uprisings was the Mappila revolt of ……….
a) 1721
b) 1821
c) 1895
d) 1921

Answer: 1921

97. When the East India Company came into existence, England was ruled by the……………
a) Hanoverians
b) Stuarts
c) Normans
d) Tudors

Answer: Stuarts

98. The greatest contribution of the British rule to the growth of India nationalism was the
………………
a) introduction of western education in India
b) Racial arrogance of the British
c) Denial of Higher Jobs to deserving Indians
d) Queen’s proclamation of 1858

answer: introduction of western education in India

99. In 1877 the entrance age to ICS was reduced from 21 to ……………
a) 17
b) 18
c) 19
d ) 20

Answer: 19

100 …………… started an all-India campaign for restoring the entrance age of 21 and for
simultaneous ICS examination in India.
a) Gokahale
b) S.N. Banerjee
c) Tilak
d) William Logan

Answer: S.N. Banerjee

Leave a Reply