INDIAN ECONOMY – 261 TO 270

261. The aim of which Five Year Plan was to correct the disequilibrium in the economy?

a) First Five year plan
b) Second Five year plan
c) Third Five year plan
d) Fourth five year plan

Answer: First Five year plan

262. Which of the following is the Central bank of India?

a) State Bank of India
b) Reserve bank of India
c) Imperial Bank of India
d) Punjab National bank

Answer: Reserve bank of India

263. The Reserve Bank of India came into existence on

a) April 1, 1936
b) January 26, 1894
c) August 15, 1947
d) April 1, 1947

Answer: April 1, 1936

264. Which of the following was the first Indian bank?

a) Bank of Baroda
b) Bank of Hindustan
c) Punjab National Bank
d) State Bank of India

Answer: Bank of Hindustan

265. In which of the following years was power development initiated in India?

a) 1900
b) 1905
c) 1911
d) 1915

Answer: 1900

266. How many banks were nationalized in 1969?

a) 10
b) 12
c) 13
d) 14

Answer: 14

267. Who was the Prime Minister of India when nationalization of banks took place in 1969?

a) Indira Gandhi
b) Jawaharlal Nehru
c) Lal Bahadur Shastri
d) Morarji Desai

Answer: Indira Gandhi

268. At which of the following places was the first hydroelectric power station commissioned?

a) Chambal
b) Damodar
c) Mandi
d) Shivasamudram

Answer: Shivasamudram

269. Garland canal project envisages the conservation of water resources in the country through the construction of

a) dams
b) canals
c) embankments
d) none of these

Answer: canals

270. The largest percentage of bonded labour in India belongs to

a) scheduled castes
b) scheduled tribes
c) other backward classes
d) none of these

Answer: scheduled tribes